Veraset İntikal Danışmanlığı

Miras kalan bir mal varlığının tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi için birtakım veraset intikal prosedürlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler neticesinde örneğin bir gayrimenkul mirasçılara yasal miras oranlarıyla el birliği şeklinde intikal etmektedir.

Mirasçılardan herhangi biri tek başına vergi dairesi aşamasına kadar veraset intikal işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bu işlemler gerçekleştirilirken vekâlet veya birebir sahada mirasçılardan biriyle tüm bu işlemlere ofisimiz tarafından rehberlik ve refakat edilmektedir. Mirasçılar özel arabamızla evlerinden alınıp tekrar evlerine bırakılmaktadır.

50 – 60 yıl süren tarla, arazi, arsa, gayrimenkul vb. için veraset ve intikal işlemleri ofisimiz tarafından kardeşler arasında husumet çıkmadan tamamıyla rehberlik yöntemiyle çözülmektedir.

Eğer vasiyet söz konusu ise veya mirasçılar mirası paylı mülkiyet olarak veya bağımsız mülkiyetler şeklinde paylaşmak istiyorlarsa bu durumda mirasçılar kendi aralarında anlaşabiliyorlarsa miras paylaşım yani taksim sözleşmesi yapmaları gerekir. Eğer mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa çeşitli miras davaları açılması gerekecektir.

Veraset ilamı alınması miras kalan bir gayrimenkul taşınır veya bankadaki mevduat gibi mal varlığı değerlerinin mirasçılara intikali için yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınmasıdır. Veraset ilamı noterden veya Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabilmektedir.

Eğer nüfus kayıtlarında kapalı kayıt yoksa noterden ücreti mukabilinde veraset ilanının alınması mümkündür. Notere başvurarak kapalı olup olmadığını öğrenmek mümkündür.

Kapalı kayıt varsa Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat ederek mirasçılardan herhangi birisi kısa süre içerisinde mirasçılık belgesi çıkarabilir.

Veraset ilamı murisin yasal mirasçılarının kimler olduğunu ve bu kimselerin yasal miras pay oranlarını gösterir. Bundan sonra yapılacak intikal işlemleri bu oranlara göre yapılacaktır. Mirasçılar daha sonra yapacakları miras sözleşmesi veya açacakları miras davası ile mirası farklı oran ve şekillerde paylaşabilirler.

Emlak rayiç değeri murisin vefat tarihine göre hesaplanır.